Recepty

Žemľovka s jablkami

Suroviny

  • 3 balenia sladkého bochníka Vitacelia
  • 4 jablká
  • 3 vajcia – bielky a žĺtky zvlášť
  • 4 dcl mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL kryštálového cukru (na sneh)
  • 500 g tvarohu
  • maslo
  • škorica

Postup

Bochník nakrájame na hrubšie plátky. V miske vymiešame mlieko so žĺtkami a s vanilkovým cukrom. Na dno tortovej formy alebo zapekacej misy poukladáme plátky bochníka, ktoré sme predtým krátko namočili do mlieka a prelejeme 1-2 lyžicami rozpusteného masla. Tvaroh vymiešame s cukrom a zmes natrieme na plátky bochníka. Prikryjeme vrstvou namočených plátkov bochníka, na ktoré poukladáme na tenké plátky nakrájané jabĺčka obalené v škorici. Zavŕšime poslednou vrstvou namočených plátkov bochníka a tenkou vrstvou plátkov jabĺčok. Žemľovku dáme piecť na 200 °C cca 40 min. V miske si vymiešame bielka so štipkou soli a s cukrom na pevný sneh. Sneh nastriekame na vrch žemľovky a dáme zapiecť dozlatista.