Recepty

Nátierka z baklažánov

Suroviny

  • Večerný chlebík z rady Fit deň
  • 3 baklažány
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 100 ml olivového oleja
  • 150 ml kyslej 10 % smotany
  • 10 ks čiernych olív
  • korenie
  • soľ
  • oregáno

Postup

Baklažány opláchneme, osušíme a prepichneme vidličkou. Potrieme ich je olivovým olejom a v pekáčiku ich pečieme asi 1,5 hodiny pri 150 °C. Po upečení necháme vychladnúť a vydlabeme dužinu. Dužinu zmiešame s prelisovaným cesnakom so soľou, pridáme petržlenovú vňať, korenie, oregáno a krátko rozmixujeme. Vmiešame kyslú smotanu, nakrájané olivy a pokvapkáme olejom. Nátierku necháme 30 minút odležať v chladničke.

Nutričné hodnoty – 1 porcia chleba (25 g) s 20 g nátierky obsahuje: 102 kcal, 9 g Bielkovín, 10,4 g Tukov, 2,9 g Sacharidov

Niečo naviac – Baklažán priaznivo ovplyvňuje obsah cholesterolu v krvi, najmä na noc. Obsahuje vitamíny, najmä provitamín A, minerálne soli a iné účinné látky.