ORIGINÁLNE SILVESTROVSKÉ CHUŤOVKY

Silvestrovské esíčka

Suroviny na 10 kusov: 5 krajcov Penam toastového chleba, 100g HYZA údených kuracích rezňov,10 ks sušených paradajok,10 ks čiernych olív,10 ks zelených olív, maslo, morská soľ, bylinky na ozdobu.

Postup:

Plátky toastového chleba opečieme dozlatista a nakrájame na malé kúsky. Potrieme maslom a posypeme hrubozrnnou morskou soľou. Údené prsia nakrájame na tenké plátky a zvinieme do tvaru ,,S´´ aj s olivami. Sušené paradajky nakrájame na drobné kúsky a uložíme na vrch chuťovky, spojíme ihlicou. Dozdobíme bylinkami.

Tip: údené kuracie rezne nakrájané na kocky podávame s hroznom spojené so špáradlom.

 

Tortičky s krevetou

Suroviny na 10 kusov: 20 krajcov Penam toastového chleba (10 svetlý,10 tmavý), 2 zrelé avokáda, 1 citrón, olivový olej, soľ, čerstvo namleté korenie, 10 ks blanšírovaných kreviet, 10 ks mini zavináčov, 10 ks plnených olív, 2 cherry paradajky

Postup:

Toastové chleby opečieme v toastovači dozlatista a vykrojíme formičkou na rôzne tvary. Avokádo očistíme a vyberieme kôstku. Dužinu nakrájame na drobné kocky a dochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou a korením. Cibuľu očistíme a spolu s paradajkami nakrájame na menšie kolieska. Na spodný celozrnný toast navrstvíme ochutené avokádo a položíme krevetu, zaklopíme bielym toastom, na ktorý položíme koliesko cibule, koliesko paradajky a mini zavináč naplnený olivou. Spevníme ihlicou a ozdobíme bylinkami.

Tip: krevetu môžeme nahradiť hrubším plátkom údeného kuracieho rezňa.

 

Roládky s údenými kuracími rezňami

Suroviny na 10 kusov: 500g HYZA Údené kuracie rezne, morská soľ, korenie, 5 menších tortillových placiek, 120 g syr čedar, guacamole dip,1 väčšia červená paprika čerstvá, struky cukrového hrášku alebo listy šalátu.

Postup:

Tortillové placky zohrejeme na suchej panvici, aby zmäkli. Potrieme guacamole dipom, pridáme na dlhé rezance nakrájané údené kuracie rezne, nakrájanú červenú papriku a posypeme nastrúhaným čedarom. Pridáme niekoľko strukov cukrového hrášku alebo lístkov šalátu a pevne zavinieme. Spevníme motúzikom a šikmo prerežeme..

 

Tip: Na guacamole dip potrebujeme avokádo, feferónky, limetovú šťavu, paradajky, koriander, olivový olej, soľ, korenie. Zrelé avokádo nakrojíme ku kôstke, kôstku vyberieme a lyžicou vydlabeme dužinu. Zľahka ju rozmiešame, pridáme najemno nakrájané feferónky, limetkovú šťavu, na malé kocky nakrájané olúpané paradajky a pokrájaný koriander. Ochutíme soľou a všetko zľahka zmiešame s troškou olivového oleja.

 

Mini aspik so šunkou

Suroviny na 10 porcií: 150 g HYZA hydinový nárez Labužník, 150g HYZA Údené kuracie rezne, 10g plátkovej želatíny/ 500ml vývaru, 2 mrkvy alebo 10 baby mrkvičiek,1 petržlen,1/2 zelenej a červenej papriky, bylinky na ozdobu (kôpor, petržlenová vňať, pažítka), soľ, ocot, cukor podľa chuti.

Postup:

Očistenú cibuľu a koreňovú zeleninu nakrájame na kocky a krátko povaríme vo vode s koreninami (celé čierne korenie, bobkový list, nové korenie). Údené kuracie prsia, šunku a bylinky tiež nakrájame. Želatínu necháme napučať v studenej vode. Z vývaru vyberieme zeleninu, dochutíme ho soľou, cukrom a octom, pridáme namočenú želatínu a opatrne prehrejeme, až sa želatína rozpustí. Vývar precedíme cez jemné sitko. Do pohára alebo formy postupne ukladáme jednotlivé suroviny a opatrne zalievame ochuteným aspikom. Necháme dobre vychladnúť. Podávame v poháriku alebo vyklopíme na tanierik.

Tip: Do aspiku môžeme použiť aj vajíčka natvrdo nakrájané na kocky.

 

Rozkvitnuté chlebíky

Suroviny na 10 porcií: 5 krajcov Penam toastového chleba, 250g cottage cheese, 50 g HYZA hydinový nárez Labužník,1 syr Lučina, (majonéza), pažítka,1 čl medu, morská soľ. Na ozdobu: čerstvá zelenina, bylinky, drobné lesné ovocie.

Postup:

Cottage cheese vymiešame s Lučinou (majonézou) na hladký krém. Pridáme najemno nakrájaný HYZA hydinový nárez Labužník a nasekanú pažítku, osolíme a osladíme medom. Krajce toastového chleba rozkrojíme na trojuholníky. Natrieme ich ochuteným čerstvým syrom a ozdobíme pestrou čerstvou zeleninou, bylinkami, prípadne ovocím.

Tip: namiesto chlebíkov môžeme rovnako pripraviť chuťovky vykrojené formičkami na rôzne tvary.

 

Silvestrovské mištičky

Suroviny na 10 porcií: 5 plátkov Penam toastového chleba,10 plátkov HYZA Hydinového nárezu Labužník,10 vajec, 50 g masla, smotana sladká 33%,1 cibuľka, pažítka, soľ, mleté korenie, kaviár (nemusí byť).

Postup:

Toastový chlieb upečieme v toastovači dozlatista a nakrájame na hranolčeky, ktoré obalíme tenkými plátkami šunky. Zvyšok šunky a očistenú cibuľku najemno nakrájame a krátko orestujeme na troške masla. Vajcia rozšľaháme metličkou so smotanou a vlejeme na cibuľovo-šunkový základ. Neustále miešame metličkou a prilievame smotanu, pokiaľ nevznikne vláčna praženica (konzistencia hustejšej omáčky, aby sme si tyčinky mohli namáčať), ktorú ochutíme soľou. Ozdobíme pažítkou, prípadne kaviárom.

Tip: Výborná je aj redšia vajíčková nátierka z uvarených nastrúhaných vajec, masla, horčice, soli a korenia.

 

Nepečené jablkové koláčiky s vianočkou

Suroviny na 10 kusov: 5 krajcov natenko nakrájanej Penam vianočky, 2-3 jablká,10 ks vylúpaných orechov v mede, cukor podľa potreby, citrón.

Postup:

Jablká očistíme, nastrúhame a pokvapkáme citrónovou šťavou. Do kastrólika dáme nastrúhané jablká a podľa chuti kryštálový cukor (1 pl), veľmi krátko podusíme, aby jabĺčka zmäkli. Necháme vychladnúť. Z vianočky pomocou formičky – vysokého krúžku vykrojíme 10 rovnakých koliesok. Krúžok ponecháme, na koliesko z vianočky navrstvíme jablkovú zmes a dobre utlačíme. Formičku odstránime a navrch položíme polovicu vlašského orecha, ktorý sme vopred naložili do medu.

Tip: orech môžeme ešte ozdobiť ešte sušeným ovocím.

 

Sladký sendvič s ovocím

Suroviny na 10 kusov: 8 krajcov natenko nakrájanej Penam vianočky alebo toastového chleba, 4 vajcia, cukor práškový, maslo, 200 g tvarohu alebo cottage cheese,1 vanilkový struk,citrón,1 väčšie zrelé avokádo, 250g dužiny vodového melóna (pomaranč), mäta na ozdobu, čokoládové tyčinky alebo špirálky,

Postup:

Vianočku nakrájame na tenké plátky a obalíme v rozšľahanom vajci s troškou cukru. Panvicu vytrieme tenkou vrstvou masla a plátky z oboch strán opečieme dozlatista, osušíme na papierovom obrúsku a obalíme alebo posypeme cukrom. Tvaroh ochutíme cukrom, čerstvou vanilkou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Avokádo očistíme a vyberieme kôstku. Nakrájame na veľmi tenké plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou. Dužinu vodového melóna (pomaranča), tiež nakrájame na tenké plátky. Plátky vianočky potrieme tenkou vrstvou ochuteného tvarohu a striedavo ukladáme na sladký toast avokádo, melón a navrch opäť sladký sendvič a lístok mäty. Spojíme ihlicou, čokoládovou tyčinkou alebo strukom vanilky.

Tip: na sendvič môžeme použiť aj toastový chlieb a plniť ho rôznymi druhmi ovocia.

 

Silvestrovská sláva

Suroviny na 10 porcií: 10 hrubších plátkov Penam vianočky,100 g masla, 10 pl hnedého cukru, 500 g drobného ovocia (čerstvé alebo zavarené), 1 mango, 2 figy, 2 mandarínky, 100 g hrozna ,10 pl Amaretta alebo ovocného sirupu,100 g čokolády nalámanej na kúsky, 100 g pistácií alebo iných orieškov, 250 g Mascarponne (smotana), 1 vanilkový struk,1 vanilkový cukor, mäta.

Postup:

Vianočku natrháme alebo nakrájame na kúsky tzv. krutóny a opečieme na masle s hnedým cukrom za neustáleho miešania (prehadzovania), aby sa rovnomerne opiekla a obalila karamelom. Odložíme. Ovocie, umyjeme, očistíme, prípadne nakrájame na menšie kusy. Mascarponne (creme fraiche alebo kyslú smotanu) ochutíme semienkami vanilkového struku a vanilkovým cukrom. Do pohára striedavo vrstvíme ovocie, vianočkové krutóny, nalámanú čokoládu, oriešky a ochutený krém. Nakoniec polejeme ovocnou šťavou alebo sirupom ozdobíme mätou.


Jazykové verze