Tipy Penam

Ako uchovávať chlieb

Pre uchovanie chleba a zachovanie jeho čerstvosti je najlepšie zabaliť ho do bavlnenej utierky alebo uložiť ho do prútenej ošatky a prikryť ho plátnom. Tieto spôsoby uskladnenia umožnia chlebu dýchať a uchovajú ho mäkký a chutný 3 až 4 dni.

Ako uchovávať rožky

Rožok vydrží čerstvý cca 6 hodín, potom vysychá a stráca chuťové vlastnosti. Ideálne na uchovanie rožkov je uloženie do mikroténového sáčku, v ktorom nevyschne a zostane požívateľný až 1 deň.

Zamrazenie chleba

Chlieb, ktorý nespotrebujeme môžeme nakrájať na plátky, ktoré prekladáme pergamenovým papierom, potom zabalíme do igelitu a uložíme do mrazničky. Po vybratí (napríklad po týždni) chlieb rýchlo rozmrzne a je ako čerstvý.

Vysypanie foriem na pečenie

Väčšinou sa formy na pečenie (napr. bábovky alebo tortové formy) vysypávajú múkou. Niekto používa strúhanku. Výbornou obmenou týchto možností je použiť namiesto múky alebo strúhanky kokos. Je mastný, takže sa bábovka krásne po upečení vyklopí a tiež dodá peknú vôňu.

Hrianky nenasiaknu tukom

Chlieb, ktorý už nie je mäkký, najlepšie zúžitkujeme na hrianky. Ty ale pri opekaní nasiaknu príliš mnoho tuku. Pokiaľ však pred opekaním chlieb postriekame trochou vlažnej vody, hrianky budú krehké a nenasiaknu toľko tuku.

Hriankové jednohubky

Tip na obmenu klasických jednohubiek z rožkov je ten, že z krajčekov chleba vykrojíme rôzné tvary napr. koliečka, kosoštvorce, kvetinky, trojuholníčky apod. Tie potom naskladáme buď do teflonovej panvice a opečieme ich nasucho alebo ich orpažíme dozlata na oleji. Dajú sa tiež pripraviť v minigrile alebo v teplovzdušnej rúre. Hotové hrianky môžeme ozdobiť všetkým dobrým, čo doma nájdeme. Pripravíme si rôzne syrové pomazánky, ktoré ozdobne nastriekame na hrinaky. Môžeme ich ozdobiť jarnou cibuľkou, reďkovkami, šalátom, paradajkami, paprikou atď.

Pomoc pri pečení na papieri na pečenie

Pokiaľ pečieme vianočné pečivo alebo čokoľvek iné na papieri na pečenie a nedá sa nám odlúpnuť z papiera, pomôže keď papier zo spodnej strany navlhčíte vodou. Položíme pod neho mokrú utierku a za chvíľu upečené kúsky ľahko odddelíte.

Tipy pri pečení domáceho chleba

  • Cesto na chleba by malo byť skôr vlhšie než suchšie. Keď je príliš hutné, horšie kysne.
  • Väčšina receptov odporúča dať cesto nakysnúť na teplé miesto a zakryť ho. Nie je to ale nevyhnutné; naksyne i v chlade (dokonca i v chladničke), len to bude trošku dlhšie trvať. Naviac čím je proces kysnutia pomalejší, tým lepšie bude chleba chutiť.
  • Len pozor na prievan, v ňom cesto nevykysne. Hmotu nemusíte ani zakrývať, len do nej zapracujte prípadnoú oschnutú, kôrku.
  • Prvé kysnutie môže prebehnúť i počas noci v chladničke. Chlad zníži aktivitu kvasiniek, a cesto tak bude ráno krásne nakysnuté. Predĺžené kysnutie sa naviac postará o ešte lepšiu arómu. A to nehovoríme o tom, koľko času ušetríte... Cesto si jednoducho pripravíte večer a chlieb potom upečiete na druhý deň.
  • Pokiaľ cesto takzvane prezreje - zväčší sa o viac než dvojnásobok a bude sa príliš ťahať a lepiť - párkrát ním buchnite o pracovnú plochu a nechajte ho znovu doksynúť.
  • Dávajte pozor na teplotu v rúre: pri veľmi vysokej teplote sa kôra spáli a chlieb sa nedopečie; pri nízkej teplote sa vysuší.
  • Bochník môžete ozdobit jednoduchým narezaním napr. v tvare kríža a poprášením múkou.
  • Ak dávate prednosť vyleštenej kôrke, potrite chleba olivovým olejem (navyše tak získa jemnú olivovú arómu).
  • Bielu múku môžete nahradiť celozrnnými druhmi; do chleba môžete pridávať i rôzne semienka a zrniečka alebo napr. sušené ovocie.

Netradičné zdobenie vianočného pečiva

Pečivo môžeme zdobiž mnohými známými spôsobmi (posypať cukrom, poťahovať rôznymi polevami, zdobiť krémom) alebo kombinovať viac spôsobv. Neobvyklý, ale zato veľmi pekný nápad je potiahnuť pečivo čokoládou a po jej stuhnutí priložiť vzorovanú záclonu a cez ňu potrieť pečivo krémom.

Krájanie mäkkého pečiva

Mäkký chlieb a mäkké múčniky sa obvykle ťažko krájajú. Keď však ponoríme nôž do horúcej či studenej vody a zľahka utrieme, podarí sa nám i z toho najmäkkšieho chleba odkrojiť tenké krajčeky.


Súťaž

Jazykové verze