Čo je bezgluténová diéta

  • Glutén, respektive bielkoviny gluténu, ktoré vznikajú jeho štiepením sú obsiahnuté v bežných obilninách – pšenici, jačmeni a raži. Preto je v prípade neznášanlivosti dôležité vylúčiť z jedálničku všetky obilné materiály, ktoré glutén obsahujú.

  • Bezgluténová diéta môže byť tak plnohodnotná ako i pestrá. Základom bezgluténovej diéty sú obilniny, ktoré neobsahujú toxický glutén alebo výrobky z bezgluténových materiálov označené ako bezgluténový výrobok.

  • Medzi prirodzene bezguténové materiály patrí kukurica, pohánka, ryža, proso alebo amarant. Ďalšou možnosťou sú strukoviny - sója, hrach, šošovica, fazuľa, zelenina vrátene zemiakov, cukiny, paradajok a ovocia. Prirodzene bezgluténovou potravinou je i mäso. Záleží však na finálnej úprave alebo spracovaní. Údeniny s vysokým podieľom mäsa často obsahujú pšeničnú múku ako plnivo alebo modifikovaný škrob. Rovnako i dochucovadlá ako sójová omáčka alebo kečup! Mliečne výrobky nie sú škodlivé, ale záleží na aktuálnom poškodení črevnej sliznice a vzniku laktózovej intolerancie alebo na použití ďalších surovín ako sú zahusťovadlá, emulgátory alebo plnidlá.

Bezgluténové pečivo

Pri nakupování bezgluténového pečiva je potrebné sledovať označenia na výrobku. Rovnako tak sledujte i označenie prídavných látok do pečiva.

Naše bezgluténové pečivo je vyrobené z kukurice alebo z extrudovanej pšenice, kedy je glutén vylúčený z tejto obilniny pomocou moderne technológie.

Pozor! Múky a škroby z pšenice sú prítomné takmer vo všetkých bežných potravinách a výrobkoch. Bielkovinnové časti gluténu sa veľmi dobre rozpúšťajú a viažu, a tak je veľmi zložité ich z múčnych materiálov úplne vylúčiť. Naviac sa škrobmi pomerne ľahko zahusťujú najrôznejšie výrobky. 

Súťaž

Jazykové verze